Vrijwilligers

 • Word jij vrijwilliger bij de ek atletiek 2016?

  Word jij vrijwilliger bij de ek atletiek 2016?

  In de zomer van 2016 wacht ons het mooiste evenement van Europa: de Europese Kampioenschappen Atletiek! Van 6 t/m 10 juli 2016 ademt Amsterdam atletiek. Het belooft een uniek evenement en een geweldige belevenis te worden.

  Er hebben zich 1750 vrijwilligers aangemeld voor de EK Atletiek Amsterdam 2016, daar zijn we heel erg blij mee! Begin 2016 gaan we kennismaken met alle aangemelde vrijwilligers. We houden iedereen daarnaast op de hoogte van de laatste nieuwtjes via de vrijwilligers nieuwsbrief. We gaan samen toewerken naar "Athletics like never before", vrijwilligers maken immers het evenement!

Informatie

Word jij vrijwilliger tijdens de EK Atletiek? Dan is het goed om een aantal dingen te weten. Lees de onderstaande informatie daarom goed door.

Wat vragen we van jou?

 • We vragen alle vrijwilligers om van 5 t/m 10 juli 2016 elke dag ten minste één shift beschikbaar te zijn. Enkele functies vangen al eerder aan en/of lopen wat langer door;
 • Vrijwilligers zijn op 1 juli 2016 minimaal 16 jaar;
 • Vrijwilligers beheersen in elk geval de Nederlandse óf de Engelse taal;
 • Alle vrijwilligers tekenen een vrijwilligersovereenkomst vlak voor de EK;
 • We vragen van alle vrijwilligers veel enthousiasme, inzet, gastvrijheid en passie voor het evenement. We gaan er dan met z’n allen een geweldige tijd van maken!


Wat krijg je van ons?

Vrijwilligers maken het evenement! Omdat vrijwilligers voor ons heel belangrijk zijn, garanderen we dat er goed voor je gezorgd wordt. Dat doen we op de volgende manieren:

 • Je ontvangt een professioneel kledingpakket (inclusief schoenen) van Brooks. Dit waardevolle pakket wordt voorafgaand aan de EK uitgedeeld;
 • Je krijgt goed te eten en te drinken tijdens de EK;
 • Op de vrije momenten gedurende je shifts die je staat ingepland krijg je toegang tot de tribune om de sfeer te proeven in het stadion;
 • Vrijwilligers ontvangen 2 vrijkaartjes per persoon om een sessie op de tribune te bekijken / om vrienden of familie langs te laten komen. Voor welke sessies we deze kaarten verstrekken wordt in juni 2016 bekend gemaakt;
 • We zorgen voor goede informatievoorziening, onder andere via de vrijwilligersnieuwsbrief;
 • We organiseren een Inspiratiesessie waarbij alle vrijwilligers elkaar ontmoeten en de laatste informatie wordt gedeeld voorafgaand aan het evenement;
 • Op de laatste dag van de EK organiseren we een spetterend slotfeest om alle vrijwilligers te bedanken;
 • Alle vrijwilligers ontvangen een certificaat na afloop van de EK;
 • De organisatie denkt mee over (betaalbare) overnachtingen in (de omgeving van) Amsterdam. Reis- en verblijfskosten worden echter niet vergoed.

Functies

Tijdens de EK worden vrijwilligers op verschillende functies ingedeeld. Onderstaand worden de verschillende functiegroepen weergegeven. Door op één van de functiegroepen te klikken vind je meer informatie over de functies die ingevuld gaan worden. Per functiegroep wordt een beschrijving gegeven van het team, de functies, jouw talent en de benodigde beschikbaarheid.

Vrijwilligers services

Het team

Binnen het team Back office & Vrijwilligers services krijg je van alles mee van de achterkant van het evenement. We zorgen samen dat de randvoorwaarden voor een fantastisch evenement, een hechte groep vrijwilligers en een gastvrij gevoel voor gasten en deelnemers worden geschept.

De startplekken

Medewerker Vrijwilligers services (vol)
Je helpt bij alle zaken rondom het vrijwilligersmanagement. Je bemant de vrijwilligersinformatie-balie, helpt bij de uitgifte van kleding en cateringbonnen, bent aanspreekpunt voor vrijwilligers en kunt helpen binnen het Welcome Team om landen welkom te heten. Je bent tevens inzetbaar om te helpen bij de back office wanneer er administratieve werkzaamheden verricht moeten worden.
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli. Een deel van de medewerkers vrijwilligers services zal gevraagd worden om tijdens de Inspiratiesessie één week voor de EK ook al mee te helpen.

Team Attaché (vol)
Je bent eerste aanspreekpunt voor en begeleider van een deelnemend land aan de EK. Je kunt allerlei vragen beantwoorden van jouw land en bent inzetbaar voor veel verschillende hand- en spandiensten om jouw land te helpen.
Als Team Attaché wordt je gevraagd vanaf de aankomst van de landen op 1 juli t/m vertrek op 11 juli beschikbaar te zijn. Je wordt niet ingedeeld in shifts, maar je aanwezigheid hangt af van de planning van jouw land. Je bent daarnaast goed bereikbaar per telefoon. 

Jouw talent

Beheers jij de Nederlandse en Engelse taal (en eventueel ook andere talen) uitstekend in woord en geschrift? Ben je een teamplayer die communicatief vaardig, geduldig, servicegericht, sociaal, stressbestendig en flexibel is? Houd je ervan om mensen een gastvrij gevoel te geven? Vind je het leuk om ook binnen andere projecten je handen uit de mouwen te steken indien nodig? Kom dan ons team versterken!

Competitie

Het team

Het team Competitie is verantwoordelijk voor alles wat rechtstreeks met de atletiekwedstrijden te maken heeft. Dit team schept alle randvoorwaarden om de wedstrijden goed te laten verlopen.

De startplekken

Medewerker materiaalploeg (vol)
Je bent verantwoordelijk voor de opslag en uitgifte van wedstrijdmaterialen. Tevens ben je inzetbaar om op en rondom het veld alle materialen op het juiste moment gereed te hebben staan voor de specifieke atletiekonderdelen. Je kunt worden ingedeeld op verschillende venues, zoals het Olympisch Stadion, het museumplein, het warm-up terrein of de trainingsarea.
Idealiter ben je vanaf het moment dat de trainingen starten beschikbaar, namelijk vanaf 2 juli. Gevraagde beschikbaarheid t/m 10 juli. 

Medewerker anti-doping (vol)
Je wordt ingezet als chaperonne om de dopingcontroles van atleten soepel te laten verlopen. Je begeleidt de atleten en bent aanspreekpunt voor de dopingautoriteit. Medewerkers anti-doping zijn 18 jaar of ouder.
Een aantal medewerkers anti-doping wordt gevraagd al vanaf 3 juli beschikbaar te zijn, de rest is van 5 t/m 10 juli beschikbaar. Medewerkers anti-doping worden niet ingedeeld in shifts, maar op basis van een aantal dopingcontroles per dag.

Medewerker ceremoniën (vol)
Als medewerker Ceremoniën help je mee voorafgaand aan en tijdens de medaille ceremonies. Je bent representatief en service gericht.
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli. Ceremonies vinden alleen tijdens middagshifts plaats.

* Mandjesdragers worden extern geworven. Kinderen van de Amsterdamse atletiekverenigingen zullen deze rol gaan invullen.

Jouw talent

Heb jij (enige) kennis van de atletieksport en wil jij de wedstrijdtechnische onderdelen van het evenement samen met je team perfect organiseren? Beheers je zowel de Nederlandse als Engelse taal? Heb je een hands-on mentaliteit en ben je een teamplayer die communicatief vaardig, servicegericht, stressbestendig en flexibel is? Kom dan ons team versterken!

Logistieke zaken

Het team

Het team Logistieke zaken is verantwoordelijk voor alle logistieke en operationele zaken rondom de EK. Dit zijn onmisbare functies om het evenement tot een succes te maken!

De startplekken

Medewerker Transport (vol)
Verantwoordelijk voor het vervoer van personen en goederen tussen verschillende locaties voorafgaand aan, tijdens en na afloop van het evenement. Het is ook mogelijk om vanuit deze functie te helpen bij het bemannen van de transportbalie. Je bent minimaal 3 jaar in het bezit van een rijbewijs.
Gevraagde beschikbaarheid van ontvangst t/m vertrek van alle doelgroepen, namelijk van 1 t/m 11 juli.

Gastvrouw/gastheer (vol)
Je heet publiek, VIPs, media, atleten en andere doelgroepen gastvrij welkom en bent beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. Je kunt ingezet worden op verschillende locaties (bijvoorbeeld bij de VIP-balie, de hospitality area en in EK-hotels).
Een aantal gastvrouwen en gastheren verzoeken we al vanaf de aankomst van de teams op 1 juli t/m vertrek van de teams op 11 juli beschikbaar te zijn. Overige gastvrouwen en gastheren zijn van 5 t/m 10 juli beschikbaar.

Accreditatie & Ticketing (vol)
Je helpt bij het maken en uitgeven van de toegangspassen aan alle verschillende doelgroepen en/of je helpt bij het klaarleggen, verstrekken en verkopen van de tickets. Je bent op verschillende locaties inzetbaar (bijvoorbeeld Olympisch Stadion, Museumplein en Sporthallen Zuid).
Gevraagde beschikbaarheid van 4 t/m 10 juli, idealiter ben je ook enkele dagen in de voorbereiding beschikbaar.

Verwijzer/steward (vol)
Je wijst mensen de weg, controleert kaarten en houdt overzicht op publieksstromen. Je kunt ingezet worden op verschillende locaties (bijvoorbeeld het Olympisch Stadion, de Sporthallen Zuid, het Museumplein, de trainings- of warm-up locatie).
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli. Enkele verwijzers vragen we om ook een aantal dagen in de voorbereiding beschikbaar te zijn.

Medewerker logistieke ondersteuning (vol)
Je bent inzetbaar voor allerhande logistieke zaken zoals catering, klusjes en ICT. Je bent allround inzetbaar en vindt het leuk om te helpen waar op dat moment handjes nodig zijn.
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli. Wanneer je ook al enkele dagen voorafgaand aan de EK inzetbaar bent, dan is dat prettig.

Jouw talent

Heb jij oog voor logistieke zaken en vind je het leuk om contact te hebben met mensen en onze gasten en bezoekers een gastvrij gevoel te geven? Ben je flexibel inzetbaar op verschillende locaties die onderdeel zijn van de EK en beheers je de Nederlandse en de Engelse taal? Heb je een hands-on mentaliteit en ben je servicegericht, communicatief vaardig, stressbestendig en vriendelijk? Dan pas jij perfect in het logistieke team!

Communicatie & Media

Het team

Vanuit het communicatie & media team wordt gezorgd voor een goede informatievoorziening naar alle betrokken doelgroepen bij de EK en worden goede voorzieningen en randvoorwaarden geschept voor de pers en media die op het evenement afkomen.

De startplekken

Medewerker promotieteam (vol)
Het promoten van de EK Atletiek Amsterdam 2016 in aanloop naar en tijdens de EK, zowel in en rondom het stadion als verspreid door de stad. In aanloop naar de EK eventueel het dragen van het mascottepak en het begeleiden van de mascotte.
Maandelijkse inzetbaarheid tussen juli 2015 en juli 2016 is een voorwaarde. Gevraagde beschikbaarheid tijdens de EK van 5 t/m 10 juli.

Medewerker redactie (vol)
Het schrijven en/of verzamelen van interessante content ten aanzien van het evenement; het
schrijven van dagjournaals; het up-to-date houden van online kanalen zoals website, een app, social media, et cetera. Eventueel het vertalen van nieuwsartikelen en andere berichten voor diverse doelgroepen.
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli.

Medewerker pers & media (vol)
Het begeleiden van de pers in het perscentrum, het gereedmaken van de persruimte, het begeleiden van pers naar de mediatribune en het bieden van ondersteuning aan tv-ploegen en in tv-wagens.
Gevraagde beschikbaarheid van 4 t/m 10 juli. Beschikbaarheid vanaf 1 juli i.v.m. aankomst tv-ploegen is gewenst.

Jouw talent

Heb jij een achtergrond in communicatie, journalistiek of sociale media en heb jij goede kennis omtrent het gebruik van computers, printers en tekstverwerkingsprogramma’s? Ben je daarnaast stressbestendig, accuraat, communicatief vaardig en beheers je de Nederlandse en Engelse taal (of een andere buitenlandse taal) uitstekend in woord en geschrift? Ben je vrolijk en enthousiast? Kom danons team versterken!

Side-events

Het team

Het side-events team is ervoor verantwoordelijk dat de EK Atletiek meer wordt dan een atletiekwedstrijd van 5 dagen, het is namelijk veel meer dan een evenement an sich. Juist alle side-events bieden bezoekers de kans om zelf ook actief te zijn en vergroten de beleving en de spin-off van de EK.

De startplekken

Medewerker side-events (vol)
Je helpt mee bij de uitvoering van de side-events rondom het Olympisch Stadion, in de Sporthallen Zuid en op een aantal Amsterdamse verenigingen. Zo ben je inzetbaar als vrijwilliger voor al het randgebeuren direct rondom het stadion, kun je helpen bij het scholentoernooi dat op 4 Amsterdamse verenigingen plaatsvindt en/of word je vrijwilliger tijdens de EK halve marathon.
Gevraagde beschikbaarheid van 5 t/m 10 juli. 

Jouw talent

Kun jij kinderen en volwassenen enthousiasmeren? Vind jij het leuk om een beleving te creëren voor toeschouwers en zelf ook actief de handen uit de mouwen te steken? Ben je geduldig, enthousiast, vrolijk en in goede conditie? Kom dan ons team versterken!

VEEL GESTELDE VRAGEN

Onderstaand vind je een overzicht van de veelgestelde vragen van vrijwilligers.
Lees de antwoorden goed door om volledig geïnformeerd te zijn.

algemene informatie

Wanneer en waar vindt de EK Atletiek precies plaats?

De EK Atletiek Amsterdam 2016 wordt van 6 t/m 10 juli 2016 georganiseerd in Amsterdam. Het grootste deel van de wedstrijden vindt plaats in het Olympisch Stadion, het speer- en discuswerpen vindt plaats op het Museumplein. De EK Halve marathon wordt afgelegd op een parcours dat de hele stad doorkruist. De EK Atletiek is het grootste sportevenement dat in 2016 in Nederland plaatsvindt.

Hoe oud moet je zijn om vrijwilliger te mogen worden?

Elke vrijwilliger die bij de EK komt helpen dient op 1 juli 2016 minimaal 16 jaar oud te zijn.

Zijn er specifieke eisen voor bepaalde functies?

Het is mogelijk om je op te geven voor alle functies die genoemd worden op de website. Let goed op de gevraagde beschikbaarheid die in de functieprofielen is aangegeven, past jouw beschikbaarheid bij de functie waarvoor je je op wilt geven? Voor bepaalde functies is kennis van de atletieksport een pré. Voor de functie van chauffeur is de eis dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Daarnaast is het verstandig om je niet aan te melden voor een functie die fysiek het een en ander vergt, wanneer je hier niet fit genoeg voor bent.

De vrijwilligerswerving is gestopt maar ik wil me toch graag nog aanmelden. Kan dat?

Per 8 december 2015 is de vrijwilligerswerving voor de EK gestopt, 1750 vrijwilligers hebben zich al aangemeld. Als je er toch graag bij wilt zijn tijdens de EK als vrijwilliger, kun je je opgeven voor de reservelijst. Je kunt je dan aanmelden via het formulier, en je wordt in eerste instantie op de reservelijst geplaatst. Als er een plekje vrijkomt, nemen we op volgorde van datum van aanmelding contact met je op en is er dus een kans dat je alsnog als vrijwilliger aan de slag kan.

beschikbaarheid

Voor hoeveel dagen word ik geacht me op te geven?

Algemeen gesteld zijn vrijwilligers elke dag gedurende het evenement ontzettend hard nodig. De organisatie heeft een sterke voorkeur voor een groep vrijwilligers die de hele periode beschikbaar is. We vragen alle vrijwilligers om van 5 t/m 10 juli minimaal één shift per dag beschikbaar te zijn. Bij een aantal functies wordt je gevraagd ook al enkele dagen voorafgaand aan de EK beschikbaar te zijn.

Wat zijn de shifttijden per dag?

Voor de meeste functies geldt dat de shifttijden samenhangen met de tijden van de ochtend- en middagsessie. Doordat de tijden van deze sessies per dag verschillen, wordt hieronder een inschatting van shifttijden per dag gegeven.

Wo 6 juli: 09:45 – 15:00   14:30 – 20:30
Do 7 juli: 09:00 – 14:00  15:15 – 20:30
Vrij 8 juli: 11:15 – 15:00  17:00 – 22:30
Za 9 juli: 12:00 – 16:30   17:45 – 22:30
Zo 10 juli: 08:00 – 14:00  15:00 – 19:00

Met welke andere contactmomenten voorafgaand aan de EK moet ik rekening houden met mijn beschikbaarheid?

Voorafgaand aan de EK zullen we elkaar een aantal keer ontmoeten. Zo organiseren we van januari t/m maart 2016 kennismakingsgesprekken. We vragen alle vrijwilligers die zich hebben aangemeld dan om kennis met ons te maken en op basis van die gesprekken delen we iedereen zoveel mogelijk op zijn/haar functievoorkeur in. Daarnaast plannen we voor specifieke functies nog trainingsavonden in. Een week voordat de EK start organiseren we een inspiratiesessie, op die avond ontmoeten alle 1750 vrijwilligers elkaar, krijg je de laatste informatie en worden de kledingpakketten en accreditaties uitgedeeld. Tot slot organiseren we op 10 juli een groots slotfeest voor alle vrijwilligers.

Wat krijg je als vrijwilliger?

Krijg ik betaald voor mijn inzet?

Helaas bieden we vrijwilligers geen geldelijke vergoeding. Ook kunnen we niet voorzien in reis- en verblijfkosten. We zullen de vrijwilligers echter wel op vele andere manieren belonen en waarderen zoals hier te lezen is. Ook doen wij onze uiterste best om mee te denken over goedkope overnachtingsmogelijkheden, wij informeren de vrijwilligers hierover zodra er meer informatie bekend is.

Krijg ik een kledingpakket?

Elke vrijwilliger krijgt een volledig kledingpakket aangeboden door Brooks.

Worden er maaltijden verstrekt?

We vinden het belangrijk dat iedereen goed en lekker kan eten en drinken tijdens de EK, voor eten en drinken wordt derhalve uiteraard gezorgd. Elke vrijwilliger die een ochtendshift draait krijgt een lunch aangeboden, iedereen die een middag/avondshift draait, krijgt een diner. Voor voldoende drinken en tussendoortjes wordt daarnaast gezorgd.

Mag ik op vertoon van mijn accreditatiepas wedstrijden bezoeken?

Alle vrijwilligers ontvangen een accreditatiepas. Tijdens een pauze gedurende je shift mag je, indien dit mogelijk is qua locatie en indien de coördinator dit aangeeft, vanzelfsprekend naar een wedstrijd kijken. Op dagen of dagdelen dat je niet als vrijwilliger in functie bent, geldt een accreditatiepas niet als toegangsbewijs.

Kan ik als vrijwilliger tijdens het uitoefenen van mijn functie de wedstrijden goed zien?

Uiteraard proberen we iedereen zoveel mogelijk in te delen op zijn of haar voorkeursfunctie. Het hangt geheel van je functie af op welke positie je zult worden ingedeeld en of je iets van de wedstrijden kunt zien terwijl je jouw werkzaamheden uitvoert. Vrijwilligers worden ingezet in en rondom het Olympisch Stadion, maar ook op het Museumplein, de Sporthallen Zuid, enkele hotels en de training- en warm-up locatie. Waar je ook wordt ingedeeld, we zorgen ervoor dat je de EK zo optimaal mogelijk zult beleven.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Stuur een mail naar het Team Volunteers van de EK Atletiek 2016

International Partners
national partner
national sponsors
national suppliers
Host Institutions
media partners
social partner
host broadcaster